Thursday 9 February 2012

Crunchy Kale




























Inspired by some salad chips I saw at the health food store yesterday, I went home and made ​​my own version. I used the super food - kale - as a base, and dipped the leaves in a mixture of tomatoes, herbs and almonds before roasting them in the oven for some time, quite some time actually.

It is the easiest 200 g kale I've ever consumed. I had to limit myself from eating to much kale! The need for salty snacks was completely satisfied, and I felt rejoiced by the supply of all the antioxidants and vitamins in the colourful and tasty setting. 

Recipe:

200 g kale
150 g almonds
20 cherry tomatoes
1 shallot
2 stalks fresh rosemary
The desired amount of cayenne pepper
The desired amount of sea salt, or Herbamare herbal salt that I used

Set the oven to 80-100 degrees. Rinse the kale well and remove the tough stems. Tear the leaves into small pieces. 
In a food processor blend the other ingredients until smooth. Then mix the kale in with the almond mixture, and spread everything out evenly in a pan.  Let it dry in the oven for about 2-3 hours before they start to become crispy. I let the door barely open sometimes so that the moisture could evaporate. When crunchy enough, let them cool down in the oven. 
 
There were some almond mixture remaining in the pan that tasted wonderful to sprinkle over a salad.


Oppskrift:

200 g grønnkål
150 g mandler
20 cherrytomater
1 sjalottløk
2 stilker fersk rosmarin
Ønsket mengde cayennepepper
Ønsket mengde havsalt, eller Herbamare urtesalt som jeg brukte

Sett ovnen på 80 - 100 grader. Skyll grønnkålen godt og fjern de harde stilkene. Riv så bladene i passe store biter.
I en kjøkkenmaskin blender du de andre ingrediensene til en jevn masse. Bland deretter grønnkålen med massen og fordel alt jevnt utover i en langpanne. La tørke i ovnen ca 2- 3 timer før de begynner å bli sprø. Jeg lot døren stå såvidt på gløtt noen ganger slik at fuktigheten kunne fordampe. 
Hvis du har varmluftsovn kan det nok gå fortere. Prøv deg frem. Det viktigste er å la de steke på lav varme til de er sprø. Når du er fornøyd, skru av, og la de kjøle ned i ovnen.

Det ble en del mandel blanding igjen i panna som smakte herlig som strø over en salat.

4 comments:

  1. dette så virkelig,virkelig godt ut! har laget grønnkål chips selv,men ikke med mandler,tomater osv...mmmm!

    ReplyDelete
  2. Fabelaktig oppskrift!
    Jeg gleder meg til å prøve, vet du om man nå i disse dager kan får tak i øko grønnkål?
    Har du forslag evt til vasking av konvensjonell grønnkål for å unngå alle disse ikkebra stoffene?

    ReplyDelete
  3. Det ble veldig godt! De har øko grønnkål på Helios og Røtter, også er det en gård som selger biodynamisk på Bondens Marked.
    Jeg har egentlig ingen gode tips for vasking, men lurer på om ikke noen bruker vann med jod i..

    ReplyDelete
  4. Perfekt, da trenger jeg bare å kjape meg en tur til helios og røtter så er jeg klar. Gleder meg og takk for oppskrift og tips!!

    ReplyDelete